25 Mart 2020 Tarihine Kadar Alınan Vergisel Tedbir ve Destekler

25 Mart 2020 Tarihine Kadar Alınan Vergisel Tedbir ve Destekler

25 Mart 2020 Tarihine Kadar Alınan Vergisel Tedbir ve Destekler

24 Mart 2020 tarihi itibariyle Vergi Dairesi kayıtlarında ana faaliyet kodu aşağıda yer alan sektörlerden olan mükellefler ile vergi dairesi kayıtlarında  ana faaliyet kodu bu sektörler olmayan ancak bu sektörlerden herhangi birinde  fiilen faaliyet gösterdiğini ispat ve tevsik eden mükelleflerin 01.04.2020- 30.06.2020 tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir. 

Perakende Ticaret ve Alışveriş Merkezleri: Market, büfe, bakkal, şarküteri, manav, dondurmacı, tuhafiye, kasap, inşaat malzemeleri satışı, küçük ev eşyaları ile beyaz eşya satışı, mobilya satışı, ev tekstili, kitap ve kırtasiye, gazete ve dergi, ayakkabı ve giyim eşyası perakende satışı, oyuncakçı, tıbbi ve ortopedik ürünler, eczane, kuyumcu, çiçekçi, pazarcılar, balıkçılar, pastane ve fırınlar, kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin satışı vb. her türlü ürünün perakende olarak satışına yönelik faaliyetler ile alışveriş merkezleri ve buralarda perakende satış faaliyetinde bulunanlar.

Demir Çelik ve Metal Sanayi: Demir, çelik, alüminyum, bakır, kurşun, çinko, kalay imalatı ile bunların imalatçılar tarafından satışı.

Otomotiv: Otomobil, kamyon, kamyonet, treyler(römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, otobüs, minibüs, midibüs, traktör, motosiklet, römork, karavan gibi tüm motorlu kara taşıtlarının imalatı ile toptan ve perakende satışı ile otomotiv yan sanayi,


Sinema ve Tiyatro Faaliyetleri: Tiyatro, opera, bale, sinema, konser gibi her türlü sanatsal faaliyetler.

Lojistik ve Ulaşım: Hava, kara, demiryolu, deniz ve her türlü suyolu ile yapılan her türlü şehir içi ve şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığı, otoyol, tünel ve köprü işletmeciliği, depolama ve antrepoculuk faaliyetleri, havaalanı yer hizmetleri gibi her türlü lojistik ve ulaşım hizmetleri,

Konaklama: Otel, motel, pansiyon, tatil köyü gibi konaklama faaliyetleri, tur operatörü ve seyahat acenteliği faaliyetleri, rezervasyon hizmetleri gibi her türlü konaklama ve buna ilişkin faaliyetler.

Yiyecek ve İçecek Hizmetleri: Lokanta, kafe, kıraathane, kahvehane, çay ocakları, kantinler, ulaşım araçlarında bulunan büfeler gibi her türlü yiyecek ve içeceklerin sunumuna yönelik hizmetler.

Tekstil ve Konfeksiyon Faaliyetleri: Kumaş ve iplik imalatı, her türlü pamuktan, yünden, tiftikten, elyaftan ve kumaştan mamul ürünlerin imalatı ile giyim ve ev tekstili ürünlerinin imalatı ile satışı gibi her türlü tekstil ve konfeksiyon imalat ve satışı.

Etkinlik ve Organizasyon: Gösteri, kongre, konferans, ticari fuar ve etkinliklerin organizasyonu ile internet kafe, oyun, düğün ve nikâh salonu, spor merkezleri gibi yerlerde gerçekleştirilen her türlü etkinlik ve organizasyon faaliyetleri.

Sağlık Hizmetleri: İnsan sağlığına yönelik hastane hizmetleri, diyaliz merkezleri, özel hekimlik faaliyetleri,diş hekimliği faaliyetleri, yatılı bakım faaliyetleri, tıbbi laboratuvar hizmetleri gibi sağlık faaliyetleri.

Mobilya İmalatı: Sandalye, koltuk, kanepe, çekyat, divan vb.’leri ile iskeletlerinin imalatı, büro ve mutfak mobilyaları imalatı, yatak imalatı,yatak odası,yemek odası,banyo dolabı,genç ve çocuk odası takımı , gardırop,vestiyer gibi mobilyaların imalatı.

Madencilik ve Taş Ocağı: Taş kömürü, linyit, uranyum, krom nikel, alüminyum gibi madenlere yönelik faaliyetler ile mermer, granit ve taş ocakçılığı gibi madenciliğe yönelik faaliyetler.

İnşaat: Bina projelerinin geliştirilmesi, ikamet amaçlı binalar ile ikamet amaçlı olmayan binaların inşaatı, binaların yeniden düzenlenmesi ve yenilenmesi faaliyetleri, yıkım işleri, ısıtma, havalandırma , soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin kurulumu, binaların iç ve dış boyama ve işleri, duvar ve yer kaplama gibi bina inşaatı ile özel inşaat faaliyetleri.

Endüstriyel Mutfak Ekipmanları: Demir, çelik, alüminyum ve bakırdan sofra ve mutfak eşyalarının imalatı gibi endüstriyel mutfak ekipmanlarının imalatı.

Araç Kiralama: Motorlu kara taşıtlarının ve arabaların kiralanması.

Basılı Yayın ve Matbaacılık: Ders ve çocuk kitaplarının, gazetelerin, dergi ve süreli yayınların yayımı gibi basılı yayın hizmetleri, gazetelerin, dergilerin ve süreli yayınların basım hizmetleri ve ciltçilik gibi hizmetler.

Yukarıda yer alan sektörler dışında ana faaliyet konusu itibariyle İçişleri Bakanlığı tarafından geçici süreliğine faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerlerinin bulunduğu sektörler

1-    Yukarıda yer alan  sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflerin Mart, Nisan ve Mayıs 2020 dönemlerine ait tevkifatlar dahil KDV beyannameleri ile (muhtasar ve prim hizmet beyannameleri dahil) nin verilme süresi 27 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmış ve   Mart, Nisan ve Mayıs 2020  dönemine ilişkin  tevkifatlar dahil KDV ve gelir (stopaj) vergilerinin  ödeme sürelerinin  sırasıyla Ekim, Kasım ve Aralık 2020 olarak 6 ay süre ile ertelenmiştir.

2-    Tüm mükellefler için Şubat 2020 dönemine ilişkin olarak 26 Mart 2020 tarihinde verilmesi gereken KDV beyannameleri ile aynı tarihe kadar yapılması gereken KDV ödemeleri 24 Nisan 2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bu tarihe kadar KDV beyannamelerinin verilmiş olması halinde ödeme süresi otomatik olarak 24 Nisan 2020 tarihine kadar uzamıştır. 

3-    Tüm gelir vergisi mükelleflerince 31 Mart 2020 tarihine kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılmıştır.
 
4-    Ticari, zirai kazanç sahibi veya serbest meslek erbabı olan tüm gelir vergisi mükelleflerinin Mart, Nisan ve Mayıs 2020 dönemlerine ait tevkifatlar dahil KDV beyannameleri ile muhtasar beyannamelerinin (muhtasar ve prim hizmet beyannameleri dahil) verilme süresi 27 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmış  ve  Mart, Nisan ve Mayıs 2020 dönemine ilişkin  tevkifatlar dahil KDV ve gelir (stopaj) vergilerinin  ödeme süreleri  sırasıyla Ekim, Kasım  ve Aralık 2020 olarak 6 ay süre ile ertelenmiştir.  

5-    65 yaşın üzerinde olan veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı bulunan tüm vergi mükelleflerinin tüm beyanname ve ödemeleri yasağın sonuna kadar ertelenmiştir. 

-65 yaş üzeri mükellefler için tespitler vergi dairesi tarafından resen gerçekleştirilecek olup, başvuruda bulunulmasına gerek bulunmamaktadır. 

- Kronik rahatsızlığı bulunanlar ise sağlık kuruluşlarından alınan muteber belgelerle ispat ve tevsik edilecek, İnteraktif vergi dairesi üzerinden kronik rahatsızlığı bulunduğuna dair dilekçe verilecek ve sağlık kuruluşundan alınan belgeler sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 30 gün içerisinde vergi dairesine ibraz edilecektir. 

6-    65 yaşın üzerinde olan veya kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkma yasağı bulunan meslek mensupları ile 24 Mart 2020 tarihi itibariyle beyanname/ bildirimleri bu meslek mensuplarınca verilen mükelleflerin 22.03.2020 ile sokağa çıkma yasağının sona ereceği tarih arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.  


7-    65 yaşın üzerinde olan veya kronik rahatsızlığı bulunanlara ilişkin sokağa çıkma yasağının 30 Haziran 2020 tarihinden önce sona ermesi durumunda,  mücbir sebep kapsamına alınan diğer mükellefler arasında bulunmaları şartıyla 30.06.2020 tarihine kadar mücbir sebepten faydalanırlar. 
 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.