Yıllık İzne İlişkin İdari Para Cezaları

Yıllık İzne İlişkin İdari Para Cezaları

İş Kanunu’nda yıllık ücretli izin bir başka ifade ile yıllık izin 4857 sayılı Kanunun 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ve 61’inci maddelerinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelere aykırı davranan işveren veya işveren vekiline idari para cezası verilir.

 

İdari para cezasını gerektiren yıllık izne ilişkin cezalar Kanunun 103’üncü maddesinde ayrı bir başlık altında “yıllık ücretli izin hükümlerine aykırılık” başlığında yer almıştır.

 

Ceza-1: Yıllık ücretli iznin Kanunun 56’ncı maddesine aykırı olarak bölünmesi: 2025 yılı hadlerine göre bu durumdaki her işçi için 3.837 TL idari para cezası uygulanır.

 

56’ncı maddeye göre; yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Bu iznin işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur. Ancak, izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir.

 

Ceza-2: İzin ücretini Kanunun 57’nci maddenin üç ve dördüncü fıkralarında belirtilen usule aykırı olarak ödenmesi veya eksik ödenmesi: 2025 yılı hadlerine göre bu durumdaki her işçi için 3.837 TL idari para cezası uygulanır.

 

57’nci maddenin üç ve dördüncü fıkralarına göre; günlük, haftalık veya aylık olarak belirli bir ücrete dayanmayıp da akort, komisyon ücreti, kâra katılma ve yüzde usulü ücret gibi belirli olmayan süre ve tutar üzerinden ücret alan işçinin izin süresi için verilecek ücret, son 1 yıllık süre içinde kazandığı ücretin fiili olarak çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama üzerinden hesaplanır. Ancak, son 1 yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, izin ücreti işçinin izine çıktığı ayın başı ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

 

Ceza-3: Kanunun 59’uncu maddedeki hak edilmiş izni kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu izne ait ücretin ödenmemesi: 2025 yılı hadlerine göre bu durumdaki her işçi için 3.837 TL idari para cezası uygulanır.

 

59’uncu maddeye göre; iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücreti, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlar.

 

Ceza-4: Kanunun 60’ıncı maddede belirtilen yönetmeliğin esas ve usullerine aykırı olarak izin kullandırılmaması veya eksik kullandırılması: 2025 yılı hadlerine göre bu durumdaki her işçi için 3.837 TL idari para cezası uygulanır.

 

60’ıncı madde gereği yayımlanan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinde yer alan esas ve usuller şöyledir:

 

- Yıllık izin süresinin ve izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait işyerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.

- İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

- Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

- Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam dört güne kadar ücretsiz yol izni vermek zorundadır.

- İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

- Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır.

- İşçi hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.

- İşyerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az bir yıl çalışmış olan işçilere yıllık ücretli izin verilir. İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört günden, b) Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi günden, c) Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı günden, az olamaz. Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak, onsekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

- Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz. Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır. Yukarıdaki esaslara göre izine hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.

 

23 51
© 2021. All Rights Reserved.