6661 ve 6663 sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler

6661 ve 6663 sayılı Kanunla Yapılan Düzenlemeler

Sirküler: 2016/03

6661 ve 6663 sayılı kanunla yapılan düzenlemelerden öne çıkan başlıklardan bazıları şunlardır:

1) DOĞUM VE EVLAT EDİNME SONRASI YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ GETİRİLDİ

Kadın işçilere doğum sonrasında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmak üzere yarım çalışma ödeneği verilecektir.

2) DOĞUM SONRASI KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMA HAKKI GETİRİLDİ

Analık izni sonrasında çocuğunun mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı verilecektir.

3) ANALIK İZNİ KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Doğumda veya doğumdan sonra annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan süreler baba tarafından kullanılacak, 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen eşlerden birin veya evlat edine çocuğun aileye teslim edildiği tarihten itibaren 8 hafta analık hali izni kullanacak.

4) EMEKLİ AYLIKLARINDAN KESİLEN SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KALDIRILDI

Emekli olup, emeklilik sonra 4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında yeniden çalışamaya başlayan sigortalıların emekli aylıklarından kesilen %10 oranındaki sosyal güvenlik destek primi kesintisi Mart ayından itibaren kaldırılacaktır.

5) LİSE VE ÜNİVERSİTE MEZUNLARI 2 YIL DAHA SAĞLIK YARDIMLARINDAN YARARLANACAK

Lise ve yükseköğrenim mezunları, mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl süreyle gelir tespiti yapmaksızın sağlık yardımlarından yararlanacaklar.

6) 6 PUANLIK PRİM TEŞVİKİNDE İŞYERİNDE ÇALIŞAN SAYISI SINIRLAMASI KALDIRILDI

Daha önce 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerinin yararlanmış oldukları 6 puanlık prim teşvikinden artık yeni düzenlemeyle işyerindeki sigortalı sayısına bakılmaksızın tüm özel sektör işyerleri 6 puanlık teşvikten yararlanacaklardır.

7) SON GÜNÜ MALİ TATİLE RASTLAYAN İŞ VE İŞLEMLERİN YERİNE GETİRME SÜRESİ DÜŞÜRÜLDÜ

Son günü mali tatile rastlayan iş ve işlemlerdeki kanuni ve idari sürelerin, mali tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren uzama süresi 7 gün iken, yapılan bu düzenleme ile 2 gün öne çekilerek 5 gün olarak belirlenmiştir.

5 117
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.