Almanya’daki Temel Vergiler ve Sosyal Güvenlik Konuları

Almanya’daki Temel Vergiler ve Sosyal Güvenlik Konuları

Kurumlar Vergisi

Federal Kurumlar Vergisi Oranı %15’dir. Federal Kurumlar Vergisi üzerinden alınan Dayanışma Vergisi (%5,5) ile birlikte bu oran %15,825 olmaktadır.

 

Ticaret Vergisi

Belediyelere göre değişmekte olup fiili olarak %14 - %17 arasındadır. Ticari Gelir üzerinden hesaplanan bir vergi. Ticari Gelir, gider olarak dikkate alınan bazı kalemler net kâra eklenerek bulunuyor. Bulunan bu rakam Ticaret Vergisinin matrahı oluyor.

 

Katma Değer Vergisi

Standart KDV %19’dur. Gıda, Kitap, Konaklama ve Kültürel Hizmetlerde ise indirimli oran olarak %7 üzerinden hesaplanmaktadır.

 

Sosyal Güvenlik Yükümlüğü

Çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplanmaktadır. Ödenecek Sosyal Güvenlik Primlerinin yarısı çalışan, yarısı da işveren tarafından karşılanmaktadır. İşverenin üzerindeki Sosyal Güvenlik Prim yükü ortalama olarak %21’dir. Bu oran işverenin faaliyet gösterdiği sektör ve iş kazası riskine göre azalıp artabilmektedir.

 

Kar Payının Türkiye’ye Aktarılması

 

İştirak Kazançlarının Kurumlar Vergisi’nden muaf olabilmesi için, aşağıdaki şartların topluca yerine getirilmesi şarttır.

  1. İştirak edilen kurumun anonim veya limited şirket niteliğinde bir kurum olması.
  2. İştirak edilen kurumun kanuni ve iş merkezinin Türkiye’de bulunmaması,
  3. İştirak payını elinde tutan kurumun, yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az %10’una sahip olması
  4. İştirak kazancın elde edildiği tarih itibarıyla, iştirak payının kesintisiz olarak en az bir yıl süre ile elde tutulması
  5. İştirak kazancının iştirak edilen kurumun faaliyette bulunduğu ülke kanunları uyarınca en az %15 oranında; iştirak edilen yabancı kurumun esas faaliyet konusunun finansman temini veya sigorta hizmetlerinin sunulması ya da menkul kıymet yatırımı olması durumunda, iştirak edilen kurumun faaliyette bulunduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az Türkiye’de uygulanan kurumlar vergisi oranında, gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması,
  6. İştirak kazancının elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi, gerekmektedir.

 

Almanya’dan Türkiye Kâr Payı Aktarılması Durumu;

Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşmasının 10.Maddesine göre, Almanya’daki firmadan Türkiye’ye kâr pay aktarıldığında, bu kar payı Türkiye’de vergilendirilecek. Bununla beraber, Almanya’daki kar payı ödeyecek şirketin en az%25 oranında sahibi olması durumunda, Almanya dağıtılacak brüt kar payının en fazla %5’ni vergilendirebilecektir.

 

5 107
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
© 2021. All Rights Reserved.