Araştırma Altyapısı Nedir?
6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun’a göre Araştırma Altyapısı; Yükseköğretim kurumları bünyesinde, yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı ile merkezî araştırma laboratuvarı olarak sınıflandırılan birimleri ifade eder.
6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre; Araştırma Altyapıları Kurulu tarafından yeterlik kararının verilmesiyle araştırma altyapısı kamu tüzel kişiliğini kazanmaktadır.
Not: Kurul tarafından verilen yeterlik kararları beş yıl için geçerlidir.
Araştırma Altyapılarının Vergisel Avantajları Nelerdir?
Araştırma Altyapılarına, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun ile tanınan muafiyet,teşvik ve istisnalar şunlardır;
Kurumlar Vergisi İstisnası
-
Araştırma altyapılarının Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31/12/2023 tarihine kadar kurumlar vergisinden müstesnadır.
Gelir Vergisi İstisnası
-
Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri 31/12/2023 tarihine kadar gelir vergisinden, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar 31/12/2023 tarihine kadar damga vergisinden müstesnadır.
Not: Bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamaz.
Ar-Ge İndirimi Teşviki
-
Özel sektör ve/veya sivil toplum kuruluşu ortak finansmanı ile kurulan araştırma altyapılarına ortak olan kurumlar vergisi mükellefleri, bu Kanun kapsamında yapılan Ar- Ge ve yenilik harcamalarına katkı sağladıkları tutarlar için bu harcamaların yapıldığı dönemde 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda yer alan Ar-Ge indirimi teşvikinden 31/12/2023 tarihine kadar yararlandırılır.
Not: Bu kapsamda yararlanılabilecek Ar-Ge indirimi tutarı araştırma altyapısına konulan ortaklık payı tutarını geçemez.
İthal Edilen Mallar İçin Gümrük Vergisi Muafiyeti
-
Araştırma altyapıları, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinde kullanılmak üzere ithal edilen mallar yönünden gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar ve yapılan işlemler yönünden damga vergisi ve harçtan muaftır.
Damga Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi ve Harç Muafiyeti
-
Araştırma altyapıları, taşınır ve taşınmaz malların alım, satım, kiralama ve devri, mal ve hizmet alımları ile alacakların tahsili kapsamında düzenlenecek kâğıtlar yönünden damga vergisinden, yapılacak işlemler yönünden harçtan, yapılacak bağış ve yardımlar nedeniyle veraset ve intikal vergisinden muaftır.
Muafiyet ve İstisnalardan Yararlanamayacaklar Kimlerdir?
Araştırma altyapıları tarafından kurulan veya ortak olunan şirketler, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında tanınan muafiyet ve istisnalardan yararlanamaz.