Yapılan düzenleme ile aracı hizmet sağlayıcılarının ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, elektronik ortam da yaptıkları faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına veya elektronik hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler üzerinden 21.12.2024 tarih ve 9284 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 94 üncü, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunun 15 ve 30 uncu maddeleri uyarınca %1 oranında gelir ve kurumlar vergilerine mahsuben tevkifat yapılacağı belirlenmiştir.
Bu karar 01/01/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Düzenlemeler Elektronik Ticaret kapsamında yapılan ödemelerde tevkifat konusunu kapsamakta olup, 01/01/2025 tarihinden itibaren aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları tarafından (Trendyol, Hepsiburada gibi) %1 vergi kesintisi yapılması zorunlu olacaktır.
Konu ile ilgili 330 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği 30.12.2024 tarihinde yayınlanmıştır.
1- E-Ticarette Vergi Tevkifatı Kapsamına Hangi Mükellefler Girmektedir?
-
Aracı hizmet sağlayıcılarının ya da elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, 6563 sayılı Kanun kapsamındaki faaliyetleri dolayısıyla hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yaptıkları ödemeler tevkifat kapsamındadır.
-
Kurumlar vergisi mükellefi olan dar mükellef kurumların hizmet sağlayıcı veya elektronik ticaret hizmet sağlayıcı olması durumunda, bunlara yapılacak ödemeler vergi tevkifatı kapsamına girmektedir.
2- Hangi Mükelleflere Yapılan Ödemeler Üzerinden Tevkifat Yapılmayacaktır?
-
Elektronik ortamda ticari faaliyette bulunan ticari, zirai, mesleki faaliyetleri nedeniyle vergi mükellefiyeti bulunmayanlara,
-
Vergiden muaf esnaflara,
-
Kazancı basit usule tabi mükelleflere,
-
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 20/B maddesi kapsamında vergilendirilenlere,
aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkifat uygulanmayacaktır.
Bu ödemelere ilişkin bilgiler BTRANS (GİB Bilgi Transfer Merkezi) üzerinden aylık olarak ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecektir.
3- Tevkifat Matrahı Nasıl Belirlenecektir?
-
Hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcıları tarafından gerçekleştirilen mal satışı ve hizmet ifalarına ilişkin katma değer vergisi hariç ürün satış ve hizmet bedeli ile
-
Aracı hizmet sağlayıcılarının ya da elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, ödül ve prim gibi adlar altında hizmet sağlayıcılarına ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına sağladıkları menfaatler
Tevkifat matrahını oluşturacaktır.
-
Katma değer vergisi ve konaklama vergisi tevkifat matrahına dahil edilmeyecektir.
-
Nakden veya hesaben yapılan ödemelerde vergi tevkifatı uygulanacaktır. Hesaben ödeme, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri, istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade etmekte olup, vergi tevkifatı, ücretler dışında kalan ödemelerde gayrisafi tutarlar üzerinden yapılmaktadır.
-
Vergi tevkifatı yapanlar, yaptıkları vergi tevkifatını kayıt ve hesaplarında ayrıca göstereceklerdir.
4- Satın Alınan Ürünün İade Edilmesi Durumunda Tevkif Edilen Vergiler Ne Olacaktır?
-
Tevkifat yapılarak ödeme yapıldıktan sonra müşterilerin elektronik ticaret ortamında satın aldıkları ürünleri iade etmeleri durumunda, tevkif edilen vergi beyan edilerek ödenmiş ise iade edilen ürün bedeli hiçbir suretle tevkifat matrahı ile ilişkilendirilmeyecek ve tevkif edilen vergi elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve hizmet sağlayıcı mükellef tarafından yıllık gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.
-
Aynı vergilendirme dönemi içinde, tevkif edilen vergi, beyan edilip ödenmeden önce iade işleminin yapılması durumunda ise iade edilen ürün bedeli üzerinden tevkifat yapılmayabilecek ve aracı hizmet sağlayıcıları ile elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının kayıtlarında gerekli düzeltme işlemi yapılabilecektir.
5- Tevkif Edilen Vergiler Nasıl Beyan Edilip Ödenecektir?
-
Aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ortamda aracı hizmet sağlayıcıları, yaptıkları vergi kesintilerini, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi eki “tevkifata tabi ödemelere ait bildirim (ücret ve ücret sayılan ödemeler hariç)” tablosu ile tevkifat yapılan toplam mükellef sayısı, toplam tevkifat matrahı ve yapılan toplam tevkifat tutarı bilgisini içerecek şekilde izleyen ayın 26. günü akşamına kadar ödeme veya tahakkukun yapıldığı yerin bağlı olduğu vergi dairesine bildirmeye ve bağlı bulundukları vergi dairesine yatırmaya mecburdurlar.
-
Ayrıca tevkifat yapılan her bir mükellefe ilişkin bilgiler, BTRANS (GİB Bilgi Transfer Merkezi) üzerinden aylık olarak ilgili muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin verildiği ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilecektir.
6- Tevkif Edilen Vergilerin Mahsubu ve İadesi Nasıl Yapılacaktır?
Tevkif edilen vergiler, elektronik ticaret hizmet sağlayıcı ve hizmet sağlayıcı mükellef tarafından geçici vergi ve yıllık gelir/kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir/kurumlar vergisinden mahsup edilecek ve varsa yıllık beyannamelerinde mahsup edilemeyen tutarlar, 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeler kapsamında iadeye konu edilecektir.
Elde edilen satış ve hizmet gelirlerinin, ticari kazancın tahakkuk esası gereği kazanca dahil edilmesi gereken dönemler ile tevkifat dönemleri arasında farklılıklar oluşması halinde söz konusu tevkifatların kazancın dahil edildiği geçici ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde mahsup edilmesi gerekmektedir.
İlgili geçici vergi döneminde mahsuba konu edilemeyen tevkifat tutarlarının, aynı yıl içerisinde izleyen geçici vergi dönemlerinde mahsup edilmesi mümkündür.
03.01.2025