Ekonomide Büyümenin Hikayesi

Ekonomide Büyümenin Hikayesi
Güçlü Büyüme Devam Ediyor.

Türkiye ekonomisi 2017 yılı son çeyreğinde beklentilere paralel %7,3 oranında büyüdü. Bu şekilde 2017 yılını %7,4 büyüme ile kapatmış olduk. Bu 2013'ten bu yana en yüksek büyüme performansı anlamına geliyor. Büyüme son çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık %7,4, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış olarak ise (çeyreklik) %1,8. Geriye dönük revizelerle birlikte, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış 4-çeyreklik ortalama büyüme de bir önceki çeyrekteki %2,5'ten %1,8'e yavaşlamış durumdadır.

İç talep hala güçlü, ekonomi önemli bir stok birikimi de yapmış.

Talep tarafında, özel tüketim son çeyrekte %6,6 oranında artarken, üçüncü çeyrekte %6,7 oranında artan kamunun tüketim harcamalarının son çeyrekte %7,4 arttığı görülüyor. Yatırımlar tarafında yıllık %6 artış sağlanırken, ayrıntılarda inşaat yatırımları önceki çeyrekteki yıllık %11,8'den son çeyrekte %4,8'e yavaşlarken, makina teçhizat yatırımları önceki çeyreğin (%15,7) altında olsa da %8,3'lük görece güçlü bir artış sergiledi. Son olarak net dış talep katkısı ithalat tarafındaki %22,7'lik güçlü artışa bağlı olarak negatif olurken, ihracatta %9,3'lük artış yaşandı. Alışıla gelmişin dışında stoklar büyüme 3,4 puanlık yüksek bir katkı yaptı.

Üretim/Sektörel tarafta ise sanayi üretimindeki artış üçüncü çeyrekteki %15 civarından %8,8'e gerilerken, inşaat ve hizmetler sektöründe sırasıyla %18,6 ve %21,4'ten %5,8 ve %9'a geriledi. Tarımda ise aynı dönemde %3,3'ten %6'ya hızlanma yaşandı.

İhracatçı Sektörlerin Gösterdiği Üretim Performansı Güçlüydü

Net ihracatın büyümeye katkısı ise yılın ilk yarısında pozitif iken özellikle son çeyrekte ithalat lehine makasın iyice açılmasıyla birlikte yıl genelinde 0,1 ile sınırlı pozitif olarak gerçekleşmiştir.

Üretim tarafında büyümenin sektörel bağlamda genele yayıldığı görülmektedir. Özellikle güçlü dış taleple birlikte motorlu kara taşıtları başta olmak üzere ihracatçı sektörlerin gösterdiği üretim performansı sanayi sektörünün yüzde 9,2 ile 2011’den bu yana en yüksek büyümeyi gerçekleştirmesini sağlamıştır.

2018 yılının ilk aylarında da aktivite güçlü

2018 yılında yatırım ve ihracattaki pozitif görünümle birlikte büyümenin güçlü seyrini sürdürmesi beklenmektedir. Bu kapsamda 2018 yılı ilk çeyreğinde hem üretim hem de tüketim kanalından gelen öncü göstergeler ekonomideki ivmelenmeyi teyit etmektedir.

5 136
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.