Dünya 2016’da yüzde 3,6 büyüyecek…
KÜRESEL BÜYÜME 2016 YILINDA DA ÇOK HIZLANMAYACAK
Küresel krizin üzerinden 8 yıl geçti. Dünyanın en büyük ekonomileri olağanüstü tedbirler aldılar ve büyük çaplı parasal genişleme adımları attılar. Buna rağmen ekonomik faaliyetler kalıcı bir istikrar kazanamadı. IMF’ye göre; 2015 yılında % 3,1 büyümesi beklenen küresel ekonomi 2016 yılında az bir hızlanma ile yüzde 3,6 büyüyecektir. Ancak bu oran küresel ekonomiyi istikrara kavuşturacak yeterli bir büyüme oranı değildir. 2016 yılında küresel talep zayıf seyretmeye devam edecektir. Ekonomilerde kalıcı bir toparlanmanın sağlanamaması, gelişmiş ülkelerin uyguladıkları para politikalarının gelişmekte olan ülkelerin büyümelerinde yarattığı olumsuzluk ve düşük emtia fiyatları nedeniyle küresel ticaretin 2015 yılında yüzde 3,2 büyümesi, 2016 yılında ise bir miktar hızlanarak yüzde 4,1 olması beklenmektedir.
PETROL VE EMTİA FİYATLARINDAKİ DÜŞÜK SEYİR DEVAM EDECEK
Emtia fiyatlarındaki düşüş emtia ihracatçısı ülkelerde ülke ekonomilerini olumsuz etkilerken, Türkiye gibi emtia ithalatçısı ülkelerde cari açık ve enflasyon açısından olumlu bir etki yaşanacaktır. Diğer yandan da aşırı düşük emtia fiyatlarının sermaye çıkışına neden olarak talebi ve ihracatı olumsuz etkilediği de gözden kaçırılmamalıdır.
TÜRKİYE EN HIZLI BÜYÜYEN OECD ÜLKELERİ ARASINDA
2015 hem büyük seçimlerin ardı ardına geldiği hem de çok önemli jeopolitik gerginliklerin yaşandığı bir yıl olmuştur. Buna rağmen Türkiye, bu yılın ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 3,4 büyüdü. Türkiye bu büyüme hızı ile OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri oldu. Bu dönemde yaşanan kırılganlıklar ve jeopolitik gerginlikler beklenen büyümeyi aşağı çekerken, tüketim her şeye rağmen canlılığını korumuş, büyümeyi makul seviyelerde tutmuştur. Türkiye ekonomisinide 2016 yılında yüzde 4 civarında bir büyüme bekleniyor. Yurt içinde yapısal reform takviminin başarı ile uygulanması, yurt dışında ise ticaret ortaklarımız AB ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki ekonomik faaliyetlerin seyri büyüme görünümünü şekillendirecektir.
FAİZLERİN BU SEVİYELERİN ALTINA İNMESİ ZOR
Enerji fiyatlarındaki düşük seyir cari açık ve enflasyonda elimizi rahatlatacaktır. Faizlerin bu seviyelerin altına inmesi de zor görünüyor. Kur geçişkenliği, Fed’in faiz politikası ve gıda fiyatlarındaki yapısal sorunlar TCMB’nin faiz indirimini zora sokacaktır. Ancak Fed’in faiz politikasının daha öngörülebilir hale gelmesi finansal piyasalardaki volatiliteyi azaltacaktır.
TÜM EKONOMİ VE İŞ DÜNYASINA İYİ SENELER DİLİYORUZ!!!