Huzurda İmza Uygulaması Sona Eriyor

Huzurda İmza Uygulaması Sona Eriyor

Şirket Kurucularının Huzurda İmza Vermesi Uygulaması Sona Eriyor

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ 20.02.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle, şirket kuruluşlarında şirket ana sözleşmeleri elektronik ortamda imzalanabilecek.

Hem şahıs şirketi hem tüzel kişi tacir adına imza yetkililerinin, ticaret siciline tescili sırasında kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarında tutulan imza verilerinden imzaları elektronik ortamda temin edilerek Merkezi Sicil Kayıt Sistemi'ne (MERSİS) kaydedilecek. İmza beyanı verilmesi için ticaret sicili müdürlüğüne gidilmesine gerek kalmayacak.

Konuyla alakalı olarak ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki entegrasyon süreci başlatılmıştır. Süreç tamamlandığında şirket yetkilisi olacak kişiler şirket ana sözleşmesini bilgisayar ortamında imzalayabilecek. İmza verisinin elektronik ortamda teminine imkan tanıyacak entegrasyon tamamlanana kadar ve yine entegrasyon sağlanmasına rağmen yetkili olarak atanacak kişinin veri tabanında imza kaydının bulunmadığı durumlarda fiziki imza beyannamesi verilmeye devam edilecek

Fiziki imza beyannamesini ticaret sicil müdürlüklerinin yanı sıra noterlerden de temin edilmesi mümkün. Sicil müdürlüklerinin dışında hazırlanacak imza beyannameleri iki nüsha olarak hazırlanması gerekiyor. Ancak limited şirket kuruluşunun tescilinde imza kaydının elektronik ortamda temin edilemediği hallerde, fiziki imza beyannamesi yalnızca ticaret sicili müdürlüklerinde verilebilecek.

Kişinin aynı ticari işletme veya şirketin sicil dosyasında daha önce temin edilen imza verisinin veya imza beyannamesinin bulunması halinde yeniden imza beyannamesi verilmeyecek. Yine kişinin şirketin aynı sicil çevresi içindeki şubesine yetkili olarak atanması durumunda daha önce verilmiş imza beyannamesi şube için de verilmiş kabul edilecek.

Yabancı ülkede bulunan imzaya yetkili kimselerin imza beyanı ise, bunların imzalarının ilgili ülkedeki Türk konsolosluğu ya da o ülke mevzuatı uyarınca yetkili makamlarca onaylanması suretiyle düzenlenebilecek. Yabancı ülke makamlarınca düzenlenen imza beyanlarının, Türk konsolosluğundan veya Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylatılması ve noter onaylı Türkçe çevirisi ile birlikte müdürlüğe verilmesi zorunludur.

5 119
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.