1-) İhracat bedellerinin bankaya satış zorunluluğu 10.06.2024’den itibaren alınacak IBKB ve DAB’larda %40’tan %30’a düşürülmüştür.
İhracat Genelgesinde değişiklik yapılarak 10.06.2024 tarihinden itibaren IBKB ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin % 30 unun IBKB’ye veya DAB’ı düzenleyen Bankaya satılacağı yönünde düzenleme getirilmiştir. Bu oran 10.06.2024 tarihinden önce %40 olarak uygulanıyordu.
2-) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na " Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamına girecek yurt dışı kaynaklı dövizleri belirleme yetkisi verilmiştir.
Yapılan düzenleme öncesi firmaların yurtdışında bulunan döviz varlıklarından yurda getirdikleri dövizlerin tamamı " Firmaların Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerinin Türk Lirasına Dönüşümünün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" kapsamında desteklenmekte iken(%2 döviz dönüşüm desteği), yapılan düzenleme ile sadece Merkez Bankası tarafından belirlenecek döviz gelirlerinden yurda getirilen dövizin destekleneceği yönünde düzenleme yapılmıştır.
3-) Yurt dışından getirilen dövizlerin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na satışından sonra kalan dövizlerin kur korumalı hesaba dönüştürülmesinde; TL’ye çevrilen tutarın %2’si oranında firmalara sağlanan döviz dönüşüm desteği kaldırılmıştır.
Söz konusu Tebliğin “Yurt Dışı Kaynaklı Dövizlerin Türk Lirası Vadeli Mevduat Ve Katılma Hesaplarına Dönüştürülmesinde Döviz Dönüşüm Sağlanması’’ başlıklı 5 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.
4-) Firmalar Tarafından Verilen Döviz Alımı Yapılmaması Taahhüdünün Yerine Getirilmemesi, Döviz Dönüşüm Desteğinden Usulsüz Olarak Yararlanıldığının Veya Merkez Bankasına Ya da Bankalara Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunulduğunun Tespiti Durumunda Yeni Yaptırımlar Getirilmiştir.
-
Döviz dönüşüm desteğinden usulsüz olarak yararlanıldığının veya Merkez Bankasına ya da bankalara gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğunun tespiti halinde döviz dönüşüm desteği tutarları, bu tutarlara ilişkin dönem boyunca oluşan pozitif kur farkları ile döviz dönüşümü desteğinin ödenme tarihinden tespitin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için tespit tarihinde geçerli Merkez Bankası tarafından ilan edilen en yüksek gecelik borç verme faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizinin yaptırım tutarı olarak tahsil edilmesi,
-
Döviz alımı yapılmaması taahhüdünü ihlal ettiği tespit edilen firmaların Merkez Bankası kaynaklı kredi kullanım taleplerinin, yaptırım tutarı ödemesinin yapıldığı tarihe kadar kabul edilmemesi,
-
Döviz dönüşüm desteğinden usulsüz olarak yararlanıldığı veya bankalara gerçeğe aykırı beyanda bulunulduğu tespit edilen firmaların döviz dönüşüm desteğinden yararlandırılmaması ve TCMB kaynaklı kredi kullanım taleplerinin 3 yıl boyunca kabul edilmemesi,
-
Bankaların kontrol yükümlülüklerini yerine getirmediklerinin tespiti halinde, bankaların yaptırım tutarını Merkez Bankasına ödenmesinden sorumlu tutulması.