Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) ‘nun 20.12.2022 tarih ve 01/13755 sayılı kararı ile Küçük ve Mikro İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) 2022 Sürümü 16/01/2023 tarihli ve 32075 mükerrer sayılı Resmî Gazete ’de yayınlanarak 01.01.2023 tarihi ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinde uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
KÜMİ FRS esasen, Türk Ticaret Kanunu’na göre bağımsız denetime tabi olmayıp ihtiyari olarak finansal tablolar hazırlayan gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından, finansal tablolarının gerçeğe uygun ve karşılaştırılabilir bilgi sağlamasını temin etmek amacıyla yayınlanmıştır.
KÜMİ FRS, “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar” uyarınca bağımsız denetime tabi olmayan gerçek ve tüzel kişi tacirler tarafından aşağıda belirtilen finansal tablolarda (2023 yılına ilişkin finansal tabloların hazırlanmasında 2024 yılında) uygulanması zorunludur.
-
Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar kapsamı dışında olup, diğer mevzuat uyarınca bağımsız denetime tabi olarak hazırlanan finansal tablolarda, (Örnek; BDDK Kredi İşlemleri Yönetmeliği kapsamında kredi kullanımlarında finansal tabloların denetimi. )
-
Belirli alanların düzenlenmesi ve denetlenmesinden sorumlu kurum, kurul veya kuruluşlarca talep edilen denetimden geçmiş veya KGK tarafından yayımlanan standartlara atıf yapılarak hazırlanması istenen finansal tablolarda. (Örnek; Kooperatif ve üst kuruluşlarının denetimlerine dair yönetmelik kapsamında finansal tabloların denetimi.)
-
KGK tarafından büyüklük, işlem ve sektör itibariyle KÜMİ FRS’nin uygulanması zorunluluğu getirilen firmaların finansal tablolarında. (KGK tarafından henüz bir sektör, işlem ve büyüklük için uygulama zorunluluğu getirilmemiştir.)
-
Ayrıca tercihen KÜMİ FRS’yi ihtiyari olarak uygulamayı seçen Küçük ve Mikro işletmelerin TTK uyarınca hazırlayacakları finansal tablolarda,
KÜMİ FRS’de Küçük ve Mikro İşletme olarak değerlendirilecek gerçek ve tüzel kişi tacirlerin belirlenmesine ilişkin ölçütler yayınlanmış olup, aşağıdaki üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini aşan gerçek ve tüzel kişi tacirler müteakip raporlama döneminde küçük işletme olarak, ölçütleri sağlamayanlar ise mikro işletme olarak değerlendirilecektir.
-
Aktif toplamı 3.5 milyon ve üstü Türk Lirası.
-
Yıllık net satış hasılatı 7 milyon ve üstü Türk Lirası.
-
Ortalama çalışan sayısı 10 ve üstü.
Gerçek ve tüzel kişi tacirlerin, aktif toplamı ve yıllık net satış hasılatı hesaplaması vergi mevzuatı çerçevesinde vergi dairelerine sunulan finansal tablolar üzerinden yapılacaktır.