İstisnanın Konusu
TBMM’nde kabul edilen 7352 sayılı Kanun ile kurumlar vergisi mükellefleri ile bilanço usulüne göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin 31.12.2021 tarihi itibariyle bilançolarında mevcut yabancı paralarını 17.02.2022 tarihine kadar dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirasına çevirerek en az 3 ay vadeli mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirmesi halinde bu varlıklara ilişkin kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.
2021 4. Geçici Vergi Hesabında Yararlanılacak İstisna
31.12.2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paraların 17.02.2022 tarihine kadar yukarıda belirtildiği şekilde en az 3 ay vadeli Türk Lirası hesabına aktarılması ve vadesinden önce çekim yapılmaması şartıyla,
-
01.10.2021-31.12.2021 arasındaki kambiyo karları,
-
Yabancı paraların TL mevduat hesabına aktarılmasına kadar geçen süredeki (2022’de) oluşan kambiyo karları,
-
Vade sonunda elde edilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançlar
Gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilecektir.
2022 ve Sonraki Vergilendirme Dönemlerinde Yararlanılacak İstisna
31.12.2021 bilançosunda görünmekle beraber 17.02.2022 tarihinden sonra en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesabına dönüştürülmesi halinde,
-
Geçici vergi dönem sonu değerleme tarihi ile Türk Lirasına çevrildiği tarih arasında isabet eden kambiyo karı,
-
Vade sonunda elde edilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançlar
Gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilecektir.
Altın Hesapları İçin Yararlanılacak İstisna
31.12.2021 tarihli bilanço da yer alan altın hesabı ile 2022 de açılacak olan işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerinin 2022 sonuna kadar dönüşüm fiyatı üzerinden en az 3 ay vadeli Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesi halinde
-
TL ye çevrildiği tarihte oluşan kazançlar,
-
Dönem sonu değerlemeleri de dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları ile diğer kazançları
Gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilecektir.
Kazançları İstisna Edilen Hesaplarda Zarar Oluşması Halinde, Zararların Gider Yazılması
Gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilen yukarıdaki kazançlara ait hesaplarda belirtilen dönem aralıklarında zarar oluşması halinde, bu zarar istisna olmayan kazançlardan indirim (gider)olarak dikkate alınabilecektir.
Vadelerinden Önce Hesaplardan Çekim Olması Halinde Yaptırım
Yukarıdaki şartlara uygun olarak vadeli hesaplara dönüştürülen varlıkların vadelerinden önce çekilmesi halinde istisna nedeniyle zamanında tahakkuk edilmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası ile birlikte tahsil edilecektir.
Merkez Bankası Tebliği ile Kanun Arasındaki Farklıklar
Yukarıda yer verilen istisna düzenlemesi ile TCMB tarafından yayımlanan Tebliğ’in dayanağı aynı olmasına rağmen, kapsamlarında önemli temel bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Örneğin;
-
Kur korumalı mevduata dönüş imkanı Tebliğ’de kurumlar için en az 6 ay vadeli dönüşüm hesabına bağlanmışken, Kanun’da istisna en az 3 ay vadeli hesaba bağlanmıştır.
-
Kur korumalı mevduata dönüş imkanı Tebliğ’de sadece Eur,Usd,Sterlin hesaplarını kapsıyorken, Kanun’un kapsamı tüm yabancı paralardır.
-
Tebliğde 31.12.2021 mevcut olan tevdiat ve katılım fonu hesaplarındaki dövizler kapsama alınmışken, Kanun’da 31.12.2021 tarihli bilançoda yer alan döviz cinsinden paralar kapsama alınmıştır.
Dr. Doğan Alantar’ın Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odasında yaptığı “7352 Sayılı Kanun’la Yapılan Düzenleme Çerçevesinde Yabancı Paraların ve Altın Hesaplarının Türk Lirası Mevduat Hesaplarına Dönüştürülmesine İlişkin İstisna” konulu sunum videosunu izlemek için tıklayınız