Özet Döviz Pozisyon Raporu Yükümlülüğü

Özet Döviz Pozisyon Raporu Yükümlülüğü

Sistemik Risk Veri Takip Sistemi, 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 44. ve 68. maddeleri çerçevesinde düzenlenmiş olup, 2018 yılında TCMB bünyesinde reel sektörün döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini izlemek amacıyla kurulmuştur.

           

            Bildirim Yükümlülüğü

       Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 5. maddesi ile firmaların bildirim yükümlülüğü koşulları belirlenmiştir.

       Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 20.03.2023 tarihli E-TCMB.80372040-010.07.01-589 sayılı yazısı ile Sistemik Risk Veri Takip Sisteminin kapsamı genişletilerek, tüzel kişilere Özet Döviz Pozisyon Raporu bildirim yükümlülüğü getirilmiştir. Buna göre yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan tüzel kişi firmalar için,

 

Raporlama Dönemi ve Süresi

              Sistemik Risk Veri Takip Sistemine ait ilk raporlama Mart 2023 dönemi için yapılacak olup, Mart ayı sonu itibarıyla kapsama giren tüzel kişi firmaların raporlamalarını, 2023 Nisan ayının ilk 10 iş günü içerisinde yapmaları gerekmektedir.

               Mart 2023 dönemini takip eden aylarda da kredi bakiyelerinin raporlama sınırının üzerinde olması durumunda, raporlamalar aylık olarak bildirilmeye devam edilecek, raporlama sınırının altında olduğu aylarda ise bildirimde bulunulmayacaktır.

 

Bildirim Yükümlülüğü ’nün Yerine Getirilmemesi

            Yönetmeliğin 12. Maddesine göre bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi veya düzeltilmesi bildirilen durumların düzeltilmemesi hallerinde 1211 sayılı Kanunun 68 inci maddesi gereğince bin günden iki bin güne kadar adli para cezası uygulanmak üzere işlem başlatılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Özet Döviz Pozisyon Raporu Formu’nun Doldurulması İle İlgili Hususlar

 

 

 

Özet Döviz Pozisyonu Form Örneği

 

 

 

 

 

 

5 119
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.