Parite Etkisi İhracatı Düşürüyor

Parite Etkisi İhracatı Düşürüyor
DIŞ TİCARET AÇIĞI İYİLEŞİYOR

Kasım ayında dış ticaret açığı 4,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece 12 aylık toplam açık, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ön verilerinden de görüldüğü gibi Ekim’deki 69,6 milyar dolarlık seviyesinden Kasım’da belirgin şekilde 65,5 milyar dolara geriledi.

12-AYLIK ENERJİ-DIŞI DIŞ TİCARET AÇIĞI EKİM’E ORANLA 2,5 MİLYAR DOLAR AZALDI

Dış ticaret açığındaki bu daralmada, enerji ve enerji-dışı bileşenlerin her ikisinden de kaynaklandı. Ancak Kasım 2014’deki 4,5 milyar dolarlık açığına karşın bu yıl Kasım’da 2 milyar dolar açık veren enerji-dışı bileşenlerdeki daralma daha belirgin oldu. Nitekim 12-aylık enerji-dışı dış ticaret açığı Ekim’e oranla 2,5 milyar dolar azalarak Kasım’da 30,9 milyar dolara geriledi. Enerji açığı ise 36,3 milyar dolardan 34,7 milyar dolara azalış kaydetti. Diğer yandan enerji ve altın hariç (çekirdek) açık da ardarda dördüncü kez azalış gösterdi ve önceki aydaki 35,1 milyar dolar seviyesinden 34,5 milyar dolar geriledi.

PARİTE ETKİSİ İHRACATIN PARASAL DEĞERİNİ DÜŞÜRYOR.

İhracat Kasım ayında yüzde 10,2 oranında daralırken, ithalat yüzde 25,2 oranında daralmıştır. Toplam ihracat 11,7 milyar dolar, ithalat ise 16 milyar dolar olarak gerçekleşti 12 aylık ihracat 145,5 milyar dolara, ithalat ise 211 milyar dolara gerilemiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Ekim’deki %78,4’lük seviyesinden %73,5’e geriledi. Parite etkisi yani doların euro karşısında değer kazanması ihracatın düşük görünmesine neden olmaktadır. AB’ye yönelik ihracatımız avro bazında artış gösterirken kayıtlar dolar olarak yayınlandığı için toplam ihracat rakamı düşüyor. Ayrıca Türkiye’nin dış ticaret ortaklarındaki sorunlar ihracatı olumsuz etkilemektedir.

Ocak-Kasım döneminde en önemli ihracat pazarlarımızdan

İMALAT SANAYİ ÜRÜNLERİNİN TOPLAM İHRACATTAKİ PAYI %92,4

Kasım ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %92,4 olurken bunun %4,6’sını yüksek teknoloji ürünleri, %33,8’ini de orta yüksek teknolojili ürünler oluşturdu. İthalat tarafında ise imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %81,3 oldu. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %16,8, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise %45,3 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ihracat ve ithalat önceki aya göre sırasıyla %6,8 ve %6,3’lük azalış kaydetti.

5 136
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.