Sosyal Güvenlik Mevzuatında Yeni Düzenlemeler

Sosyal Güvenlik Mevzuatında Yeni Düzenlemeler

6728 sayılı Kanunla sosyal güvenlik mevzuatında yapılan düzenlemeler

15 Temmuz 2016 tarihli 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 09.08.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanmıştır. Bu Kanunla sosyal güvenlik mevzuatında yapılan yeni düzenlemeler şunlardır:

A) MUHTASAR BEYANNAME İLE AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNİN BİRLEŞTİRİLMESİ

Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesi muhtasar ve prim hizmet beyannamesi adı altında birleştirilmektedir. Kapsama girecek gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları, gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibariyle ayrı ayrı veya birlikte tespit etme, beyannamenin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönem, uygulamaya ilişkin esasların belirlenmesi hususunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

B) MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNDE DAMGA VERGİSİ ALINMASI


Aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerde 37,40 TL damga vergisi alınacak.

C) MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNDE MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUĞU


Elektronik ortamda gönderilecek muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin defter ve kayıtlara ve bu kayıtların dayanağını teşkil eden belgelerin uygun olmamasından işverenlerle birlikte yazılı sözleşme ile yetki verilmiş SM, SMMM, YMM’ler de müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulmuşlardır.

D) MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNİN MALİYE BAKANLIĞINA VERİLMESİ


Aylık prim ve hizmet belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumuna, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ise Maliye Bakanlığına verilecektir.

Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Maliye Bakanlığına verilmeye başlanıldığı tarihte önceki dönemlere ait aylık prim ve hizmet belgeleri 5510 sayılı Kanunda öngörülen ve belirlenen usul-esaslar çerçevesinde verilmeye devam edilecektir.

E) MUHTASAR VE PRİM HİZMET BEYANNAMESİNE İDARİ PARA CEZASI


Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde yer alan sigortalıların; prime esas kazançlarının veya hizmetlerinin bildirilmemesi, eksik veya geç bildirilmesi halinde her bir işyeri için;

Sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı olarak bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır. Bu düzenleme, 5510 sayılı Kanunun 102’nci maddesine eklenen (n) bendi ile getirilmiş olup, sadece bu düzenlemenin yürürlük tarihi 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

5 117
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
© 2021. All Rights Reserved.