Türkiye Ekonomisinde Son Durum

Türkiye Ekonomisinde Son Durum

EKONOMİDE TOPARLANMA SİNYALLERİ

Geride kalan son 3 çeyrekteki daralmaların ardından, Türkiye ekonomisi 2019 üçüncü çeyreğinde yıllık %0,9 oranında büyüdü. 
Son 3 çeyrektir daralan özel tüketim üçüncü çeyrekte yıllık %1,5 arttı ve büyümeye 0,9 yüzde puan katkı yaptı. Yatırımlarda ise daralma devam ediyor. Toplam yatırımlar yıllık %12,6 küçülürken, inşaat yatırımları %18, makine ve teçhizat yatırımları da %7,5 azaldı ve böylece toplam yatırımlar büyümeyi 3,6 puan azaltıcı etki yaptı. 
Ekonomik aktivitede öncü göstergeler bazında bir toparlanma eğiliminin başladığı görülüyor. Özellikle son aylarda başta PMI ve sanayi üretimi olmak üzere öncü göstergelerdeki olumlu görünüm ile ihracat ve turizmdeki güçlü performans ekonomideki toparlanmanın devam ettiğine işaret etmektedir.
Yeni Ekonomi Programına göre 2019 yılında yüzde 0,5’lik pozitif bir büyümenin gerçekleşmesi beklenmektedir. 2020 yılında ise hükümet yüzde 5’lik güçlü bir büyüme hedefi ortaya koydu. 

İNŞAAT SEKTÖRÜ

Ekonomimizin yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan inşaat sektörü geçtiğimiz yılın ikinci yarısı ile birlikte daralmaya başlamıştır. 2019 yılının ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %10 daralan inşaat sektöründe yıllık istihdam kaybı da yaklaşık 500 bin kişi olmuştur. Önümüzdeki dönemde kredi koşullarındaki iyileşmenin katkısı ile inşaat sektörünün sınırlı toparlanması beklenmektedir.

BEKLENTİLER NASIL?

Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre; Gelecek 12 aylık TÜFE enflasyonu beklentisi 39 baz puanlık azalış ile %10,07 olurken, 24-aylık beklentiler ise %9,16’dan %8,94’e azalış kaydetti.
1 haftalık repo faizinin önümüzdeki 12 ay içerisindeki seviyesine ilişkin ortalama beklentiler ise önceki aydaki %11,22 seviyesinden %10,6’ya geriledi. Bu da önümüzdeki dönemde 340 baz puanlık daha bir faiz indirimi beklentisine işaret ediyor.
12-aylık USD/TL kuru beklentisi ise 6,35 oldu.

DÖVİZ REZERVLERİNDE SON DURUM

TCMB’nin altın dâhil brüt rezervleri, Aralık ayı itibariyle 105 milyar dolar oldu. Son bir yılda Banka’nın rezervleri, döviz rezervlerindeki 6,3 milyar dolar ve altın rezervlerindeki 6,5 milyar dolarlık artışlar ile yaklaşık 12,8 milyar dolar artmış durumda. TCMB’nin toplam döviz rezervleri ise yaklaşık 80 milyar dolar seviyesindedir.
Bizim hesaplarımıza göre, daha likit durumdaki Banka’nın net rezervleri (brüt rezervler - TCMB bilançosundaki tüm YP cinsi yükümlülükler) ise 40 milyar dolara yükseldi.

 

5 136
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
Ayın İpucu
İşletmedeki stokların TL tutarları 2023 yıl sonunda enflasyonla vergi alınmadan düzeltilecek. Tutarları artırılmış bu stoklar 2024'de satıldığında maliyet olarak kabul edilecek. Önemli bir vergisel avantaj.
© 2021. All Rights Reserved.