↑
Toggle navigation
Ana Sayfa
Kurumsal
Hizmetlerimiz
Alantar Akademi
Yargı Kararları
İletişim
EN
Türkiyede İş Yapmak İsteyen Yabancılar İçin Yol Haritası
Anasayfa
/
Akademi
/
Genel Ekonomi
/ Türkiyede İş Yapmak İsteyen Yabancılar İçin Yol Haritası
Türkiyede İş Yapmak İsteyen Yabancılar İçin Yol Haritası
Türkiyede İş Yapmak İsteyen Yabancılar İçin Yol Haritası
Öncelikle faaliyetin içeriğini belirlemek gerekir: Ticari mi serbest meslek mi vb.? Bu belirleme vergileme sürecini şekillendirecektir.
Türkiyede bir şirket, veya şube kurulursa vergilendirme "tam mükellefiyet" esasına göre gerçekleşir. Kurulan bu şube veya şirketin vergilendirilmesi Türk şirketlerinkinden farklı olmaz.
3Bu halde yabancı firmalar Türkiyede kurdukları şube veya şirket için yönetici (şirket müdür veya yönetim kurulu) olarak bir yabancıyı atadıklarında özellikle finansal işlemlerin yapılabilmesi(banka hesaplarının açılması internet bankacılığı vb) için bu kişilere muhakkak surette TC kimlik numarası almaları gerekir. Bunu temin etmek için de ilgili kişiye oturma veyaçalışma izni almak gerekir.
Yabancı bir kurum Türkiyede istediği sayıda şirket veya şube kurabilir, kurulmuş şirketlere ortak olabilir, adi ortaklık (Borçlar Kanunu), İş Ortaklığı (Kurumlar Vergisi Kanunu) veya Ortak Girişim(kamu ihale kanunu) gibi yapılar oluşturabilir. Bu durumda adi ortaklık şeklinde mi yoksa iş ortaklığı şeklinde mi mükellefiyet tesis edileceği, işin mahiyeti ve firmaların durumuna göre planlanmalıdır. Örneğin birden fazla işi aynı pay oranları ile yapacaklarsa adi ortaklık kurmaları önerilir.
Yabancı kurumlar Türkiyede bir şirket veya şube kurmadan faaliyet gösterdiklerinde işlerinin ağırlık merkezi türkiyede değilse “dar mükellef” olarak vergilendirilirler. Bir yabancı kurumun Türkiyede farklı işler için birden fazla dar mükellefiyeti olabilir.
Yabancı kişi veya firmaların kendi aralarında veya Türk şahıs ve firmalarıyla Türkiyede adi ortaklık ve iş ortaklığı şeklinde oluşturdukları yapıların kanuni merkezi Türkiye olduğundan bu yapılar tam mükellef esasına göre vergilendirilir. Ancak ortaklar bu yapılarla tedarik zinciri çerçevesinde ilişkisi içinde çalıştıklarında dar mükellef olarak vergilendirilebilirler.
Mükellefiyet türünün belirlenmesi vergilemeye doğrudan etki ettiğinden tüm bu husuların birlikte değerlendirilmesi gerekir.
Dar mükellefiyette kazanç türünün belirlenmesi de özellikle stopaj yapılıp yapılmayacağı ve hangi oranda yapılacağı sorularına cevap vermek açısından önemlidir.
Bakılması gereken en önemli noktalardan birisi de ikili vergi anlaşmalarıdır. Türkiyede faaliyette bulununan şirketin mukim olduğu ülke ile Türkiye arasında yapılan anlaşmalara bakılarak vergilemenin çerçevesi netleştirilmiş olur.
5 136
Linkedin Hesaplarımız
• Alantar
• Doğan Alantar
Menüler
Ana Sayfa
Kurumsal
Hizmetlerimiz
Alantar Akademi
Yargı Kararları
İletişim
EN
Son Yazılar
E-Ticaret Kapsamında Yapılan Ödemelerde Vergi...
Çalışma Mevzuatı 2025 Yılı Parasal Tutarları
© 2021. All Rights Reserved.
Ailuros Reklam Ajansı