Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Nedir ve Neyi Amaçlar?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği Sıra No:1 çerçevesinde, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla, istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS de, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlanması ve denetim etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır.
UTTS Sistemine Kimlere Ne Zaman Dahil Olma Zorunluluğu Getirilmiştir?
Akaryakıt giderlerini, gider olarak yasal defterlerine kayıt eden ve beyanlarına dahil eden mükellefler araçlarına, UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmak zorundadır. Söz konusu Tebliğde son başvuru tarihi 31.01.2025 olarak belirtilmiş olup bu tarihe kadar başvuru yapılması şartı ile TTB taktırma ve montajı işleminin 30.04.2025 tarihine kadar yapabileceği belirtilmiştir. Sisteme dahil olacak araçlar için başvuru aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
UTTS KAPSAMINDA TAŞITLAR
|
SON BAŞVURU TARİHİ
|
Kiralama Yoluyla Edinilen ve İşte Kullanılan Taşıtlar
|
31.1.2025
|
İşletmeye Dahil Olan ve İşte Kullanılan Taşıtlar
|
31.1.2025
|
01.02.2025 - 01.07.2025 Arasında Alınan Araçlar
|
Kullanmaya başlamadan önce
|
01.07.2025 Tarihinden İtibaren İlk Defa İktisap Edilen ve İşte Kullanılacak Taşıtlar
|
Kayıt ve Tescil İşlemini Takip Eden Bir Ay İçerinde
|
Yukarıdakiler Dışında Olan ve Akaryakıt Dağıtım Şirketlerine Ait Taşıt Tanıma Sistemlerini Kullanan Taşıtlar
|
30.06.2025
|
Zorunluluk Kapsamında Olmayan Bireysel Taşıtlar
|
İhtiyari
|
UTTS’ ye Dahil Olunmazsa Ne Olur?
UTTS kapsamına dahil olması gerektiği halde kapsama dahil olmayan mükellefler akaryakıt alımlarına ilişkin düzenlenen belgeleri gider olarak kaydedemeyecekler ve gider/maliyet unsuru olarak indirim konusu yapamayacaklardır. Bu tarihten itibaren, sadece UTTS kapsamında düzenlenmiş olan akaryakıt satış fişleri vergi indirimi amacıyla kullanılabilecektir.
UTTS’ Ye Kimler Dahil Olmak Zorunda Değildir?
- İşte kullanılmayan özel amaçlı taşıtlar.
- Sadece elektrikle çalışan taşıtlar.
- 237 sayılı Taşıt Kanunu' nun 1 inci maddesinin (a) fıkrasında belirtilen genel bütçeye dâhil dairelerle, özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerine ait taşıtlar.
- Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar.
UTTS Taktırılmaması Halinde Uygulanacak Ceza ve Hükümler Nelerdir?
Bu Tebliğde belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden veya belirlenen sürelerde öngörülen yükümlülükleri yerine getirmeyenler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri uygulanacak ve akaryakıt harcamaları gider olarak gösterilemeyecektir.
UTTS Nasıl Çalışır?
Taşıt Tanıma Sistemi,
- Yakıt verilen taşıtların yakıt depo girişine monte edilebilen ve söküldüğünde tekrar kullanılamayan,
- Taşıta ait plaka bilgisi, mükellefe ilişkin bilgiler gibi hususları hafızasında muhafaza edebilen,
- Bu bilgilerin akaryakıt alımı sırasında Taşıt Tanıma Okuyucusu donanımı vasıtasıyla pompa ünitelerinin bağlı olduğu YN Pompa ÖKC’lere otomatik olarak iletilmesine imkân sağlayan,
- Sadece Darphane’den temin edilebilen,
- Pasif bir devre ve anteni içeren
birimi ifade eder.
Sistemin devreye girmesiyle birlikte taşıt plaka bilgileri otomatik olarak okunacak ve yakıt alımlarına ilişkin veriler YN Pompa ÖKC üzerinden eş zamanlı olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve akaryakıt dağıtım şirketlerinin veri tabanlarına iletilecektir.