Yeni Nesil ÖKC Uygulamasına İlişkin Bazı Hususlarda Değişiklikler Yapıldı

Yeni Nesil ÖKC Uygulamasına İlişkin Bazı Hususlarda Değişiklikler Yapıldı

 

       

25 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete yayımlanan 566 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile YN ÖKC’lerin kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. Önemli olarak görülen hususlara ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

 

YN ÖKC Günlük Kapanış (Z) Raporlarına Ait Mali Bilgilerin GİB’e Bildirim Yöntemleri Değiştirilmiştir.

YN ÖKC günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgilerin GİB’e elektronik ortamda bildiriminin yapılması hususunda üç yöntem belirlenmiştir.

 

 

 

 

Günlük Kapanış (Z) Raporuna Ait Mali Bilgilerin Bildirimi

Bildirim Şekilleri 

Başvuru Şartı

Sorumluluk

ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla bildirilmesi

Bilgilerin ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla iletilmesi esas olup bu yöntemle GİB’e iletemeyecek olan mükelleflerin başvuru da bulunması gerekmektedir.

- Bilgilerin zamanında, eksiksiz ve belirlenen format ve standartlarda elektronik ortamda bildirilmesine ilişkin sorumluluk YN ÖKC üreticileri ile birlikte ÖKC TSM Merkezlerine aittir.

 

- YN ÖKC’lerin bağlı oldukları ÖKC TSM Merkezleri ile sürekli çevrim içi bağlantılı olmasının sorumluluğu ise YN ÖKC’leri kullanan mükellefe aittir.

GİB’den e-Arşiv hizmetleri konusunda izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulaması üzerinden bildirilmesi

 

 

 

  • ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla iletemeyecek olan mükellefler tarafından iki yöntemden biri seçilerek GİB’e başvuru yapılması gerekmektedir.

 

  • Bildirimin usul ve esasları, başvuruların değerlendirilmesinde dikkate alınacak kriterler www.ynokc.gib.gov.tr internet adresinde yayımlanacak teknik kılavuzlarla belirlenecek olup, teknik kılavuz henüz yayımlanmamıştır. Kılavuzun yayımlanması takip edilmelidir.

 

Dijital Vergi Dairesi üzerinden bildirilmesi

 

25 Eylül 2024 tarihinden önce YN ÖKC günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgilerin bildirimine ilişkin özel entegratör bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulamasını tercih eden mükellefler, bildirim yöntemini değiştirmedikleri sürece aynı yöntem ile YN ÖKC’lerden düzenlenen günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgileri göndermeye devam edebileceklerdir.

 

YN ÖKC Kullanım Muafiyeti ile İlgili Düzenlemeler

Hesap dönemi sonu itibarıyla;

- Satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi, bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi, bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi aşması koşullarından en az ikisini sağlayan,

- 50’den fazla YN ÖKC’ye sahip olan ,

- E-fatura ve e-arşiv fatura uygulamaları ile e-defter uygulamasına dahil olan,

- YN ÖKC kullanma mecburiyetinde olan mükellefler,

Talep etmeleri ve taleplerinin uygun görülmesi durumunda YN ÖKC kullanım muafiyetinden yararlanabileceklerdir. (Arka arkaya iki hesap dönemine ait satış veya gayri safi iş hasılatı, bilanço aktif büyüklüğü ile bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplam tutarlarından en az ikisi ilgili hesap dönemi için hadlerden %20’yi aşan bir nispette düşük olması durumunda, bu şartın gerçekleştiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları zorunludur.)

Bu mükelleflerin taleplerinin uygun görülmesi durumunda bildirimi takip eden ay başından itibaren YN ÖKC kullanma mecburiyetleri sona erecek ve muafiyet başlayacak olup, yeni açılan işyerleri içinde bu muafiyet devam edecektir.

Ancak bu imkandan yararlanılabilmesi için düzenlenen e-Arşiv Faturaların bir örneğinin belgenin oluşturulmasını müteakiben; gizliliği, bütünlüğü ve değişmezliği garanti edilerek ve GİB’in erişimine ve sorgulamasına açık olacak şekilde GİB’den e-Fatura saklama hizmeti verme izni bulunan kurumlarda muhafaza edilmesinin sağlanması zorunlu olup, GİB’den izin alarak hizmet veren özel entegratör kuruluşlarının da bu durumu garanti edecek tedbirleri alması da zorunludur.

Bu muafiyetten yararlanmak için başvuruda bulunulan yıl ile önceki dört takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 359 uncu maddesinin b ve ç bentlerinde yer alan fiillerin işlenmemesi gerekmektedir. Muafiyetten sonra işlendiğinin tespiti halinde de YN ÖKC düzenlenmesine tekrar başlanılacaktır.

Harici Donanım ve Yazılımların YN ÖKC’lerle Bağlantılı Çalışması İçin Yazılım ve Donanım Firmalarına Başvuru Yapılması

Perakende mal ve hizmet satışlarının gerçekleştirilmesinde yararlanılan satış uygulama yazılımları ile bunların üzerinde çalıştığı bilgisayar vb. donanımların (sipariş alma işlemlerinde kullanılan mobil el terminalleri ile sipariş bilgilerini gösteren ve mali geçerliği olmayan fiş veya belgeler üreten cihazlar dahil) YN ÖKC’lerle bağlantı ve iletişiminin gerçekleştirilmesi zorunluluğu devam etmektedir.

YN ÖKC’leri kullanan mükelleflerin de söz konusu harici yazılım ve donanımların YN ÖKC’lerle entegre ve bağlantılı yapıda kullanılmasını temin etmek için bahse konu satış uygulama yazılım ve donanım firmaları ile YN ÖKC yetkili servislerine başvurup gerekli bağlantıları yaptırmaları ve bu şekilde kullanmaları zorunludur.

 

YN ÖKC kullanımı ile ilgili sık sorulan sorulara https://ynokc.gib.gov.tr/Home/SSS internet adresinden ulaşabilirsiniz.

23 51
Linkedin Hesaplarımız
Son Yazılar
© 2021. All Rights Reserved.